Thursday, February 25, 2010

AYAM MASAK THAI



Bahan-bahannya

750g dada ayam, dihiris kecil
2 tangkai serai, bahagian putih sahaja, dihiris halus
3 biji lada merah, dihiris halus
4 biji bawang putih, digiling
2 sudu besar minyak
100g kacang gajus
1 1/2 sudu besar air perahan limau nipis
2 sudu besar sos ikan
1 1/2 sudu besar gula merah
2 sudu teh tepung jagung, dicampur 1 sudu teh air

Cara membuatnya

Masukkan ayam ke dalam mangkuk besar dengan serai, lada, bawang putih dan halia. Gaulkan hingga sebati
Panaskan kuali di atas api sederhana panas, masukkan 1 sudu teh minyak. Masakkan kacang gajus dan masak selama 1 minit atau sehingga berwarna keemasan. Alihkan
Panaskan baki minyak ke dalam kuali, masukkan ayam sedikit demi sedikit dan goreng sembil kacau di atas api sederhana selama4-5 minit, atau hingga warnanya keemasan
Masukkan air perahan limau, sos ikan, gula merah dan masak selama 30-60 saat. Tambahkan tepung jagung dan kacau hingga adunan menjadi pekat. Masukkan gajus dan hidangkan dengan nasi

No comments:

Post a Comment