Thursday, February 25, 2010
RENDANG DAGING
BAHAN-BAHANNYA
3 sudu besar kelapa parut
2 biji bawang putih, ditumbuk
1 biji bawang besar, dihiris-hiris
2 tangkai serai, dipotong
6 biji lada kering, direndam dan dikeringkan
2 sudu besar halia, diparut
1 sudu teh garam
1 sudu teh gula
2 sudu besar minyak sayuran
600g daging batang pinang, dipotong kecil
250g santan pekat kelapa
1 sudu teh asam jawa dicampur 1 sudu besar air
4 jintan manis
1 batang kulit kayu manis
Cara membuatnya
Panaskan kuali, bubuh kelapa parut dan panaskan hingga berwarna keemasan terang. Kisar kelapa ini tadi bersama bawang putih, bawang merah, serai, cili,halia,garam dan gula. Panaskan minyak di dalam kuali. Bubuh bahan-bahan ini ke dalam kuali dan masak sambil kacau selama 5 minit sehingga naik baunya. Bubuh daging dan masak sambil kacau selama 5 minit sehingga berubah warna.
Tambahkan santan, 125ml air, air asam jawa, jintan manis dan kulit kayu manis dan masak hingga mendidih sambil kacau berterusan.
Perlahankan api dan biarkan pada takat didih tanpa ditutup 1 1/2 jam sehingga daging berwarna kehitaman
0
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment