Thursday, February 25, 2010

ROTI JALA



Bahan-bahannya

125g tepung
1/2 sudu teh garam
250ml santan kelapa cair atau susu segar
1 biji telur,dipukul
1 sudu teh minyak sayuran, ditambah 2 sudu besar minyak untuk menggoreng

Cara membuatnya

Tapis tepung dan masukkan ke dalam mangkuk. Bubuh garam, susu, telur dan 1 sudu teh minyak sayuran, dan pukul sehingga sebati. Biarkan selama 5 minit
Panaskan kuali, dan sapukan lembut dengan minyak. Masukkan adunan ke dalam bekas berlubang di bawahnya, dan buat bentuk garisan-garisan nipis di dalam kuali
Goreng sehingga 30 saat, sebelum terbalikkan dan goreng lagi untuk 30 saat tanpa membiarkan ia berubah warna menjadi kekuningan. Keluarkan dari dalam kuali dan lipat kepada suku bahagian.

No comments:

Post a Comment