Monday, March 1, 2010

SATE AYAM

Bahan-bahannya

500g peha ayam
1 biji bawang besar, dihiris halus
1 biji bawang putih, digiling
1 sudu besar halia, diparut
1 tangkai serai, dihiris halus
1 sudu besar gula merah
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh jintan putih
200ml santan kelapa

cara membuatnya

Rendamkan 20-24 lidi buluh didalam air sejuk selama 4-5 jam untuk mengelakkannya daripada hangus apabila dibakar
Potong peha ayam kecil-kecil iaitu kira-kira 5 cm panjang dan 2 cm lebar
Kisar bawang besar besama bawang putih, halia dan serai. Tambahkan gula, garam, jintan putih dan santan kelapa dan gaulkan sehingga sebati.Perap potongan-potongan kecil ayam di dalam campuran bahan-bahan ini sekurang-kurangnya 2 jam atau semalaman
Cucukkan lidi buluh kepada 2 atau 3 potong daging ayam. Bakar arang dan kipaskan sehingga baranya menjadi sangat panas
Panggang sate kedua-dua belah bertukar warna menjadi keemasan dihidang panas dengan kuah kacang

No comments:

Post a Comment